Kam danes? Ma kej ka bi skočili čez mejo na večerjo? Smo se šli sprehajat u petek popoldan u Staro Gorico . Že dolgo nismo bli na Gustih (u tazadnje ne ob petih popoldne, bol od 21h  do konca…da so nas metali ven). Ma zdej so drugi cajti. Mamo družino, otroke…

Smo parkirali auto, ne prou preveč daleč. Po poti smo z otroci pobirali kostanje.

Ko smo ustopili na ulico južne amerike, me je spreletel tak prijeten občutek po telesu. Dogajanje, množica, hrana.

deset let nazaj sem tudi sama delala na stonjnici in stati tam na festivalu, me je vrnlo spomine, kako vse pripravljaš, cel dan si tam, strežeš lačnim radovednežem, se zabavaš, klepetaš. Sedaj se jaz radovedno sprehajam. Kaj so skuhali letos? Spet so malo zavrteli lokacije, tako da moreš vse prehodit, da najdeš kar iščeš. Ampak kaj sploh iščeš? Tudi ponudniki so vsako leto podobni.

Namen festivala je “kuhija mejnih okusov” torej predstaviti klunariko in specialitete različnih držav.

Smo naredili cel krog med vsemi stojnicami, da so se nam prou za res pocedile sline in da smo postali super lačni.  Meso, zelenjava, sladice, pivo, vino, muzika, vonj žara, klobase, lepinje, čevapčiči, pašta, odojk, pršut, stojnice začimb, Siciljanoti s suhini paradajzi in olivami.. nasmejani obrazi, skupinice, ki klepetajo za mizami in uživajo svojo družno, posamezniki zatopleni v svoje slastne krožnike, hmmm. Res pristen utrip. Se sprašujem, če bi blo isto čutit na slovenki strani. K italjani so taki sproščeni, si vzamejo čas…

Na koncu smo se ustavili pri Argentincih, Andreju je zadišal spomin na potovanje in slastno Argentinsko govedino…no pa poskusimo!

Ma že samo k se spomnem, ratam lačna in že komi čakam drugo leto.

Festival je idealen za vse  ljubitelje hrane, pijače in druženja. Če še nisi bil, skoči septemba čez mejo in se prepričaj!

https://gustidifrontiera.it/it/

21.-24.9.2023

Napisala: Nika Špika