Ponedeljek. Jutro in dan mi je pobrala klasika. Jutro na Sabotinu mi ni ušlo. Delo pa tudi ne.
Pozen popoldan je rezerviran za MASTERCLASS O REBULAH v kleti Brda.
Veš, uno k komi čakaš.  Na kolendarju zacahlano. Ne pozabi!!!!
Začne se ob peti.  Še dobro, da sem v gužvi. Cajt gre bolj hitro. Končno. Šibam domov, se na hitro spuliram in grem gor na Dobrovo. V vožnji in dobri muziki CD ja uživam razgled dol do morja in gor do  Alp v snegu. Sonce zime je v zahajanju. Vsi griči in trte in vasi se nastavljajo zadnjim sončnim žarkom. Kje živim! Kako v lepih krajih živim.
Parkiram. Malo sem zgodnja. Lih prou. Lih tolko, da se prijavim in lahko pozdravim pupe v vinoteki. Prijazne in nasmejane ku vedno.
Se počasi naberemo vsi. Lepo število nas je. V pričakovanju. Degustacijo bosta vodila glavni enolog kleti Darko Ribolica in najboljši aktualni sommelier Slovenije Valentin Bufolin.
Povabijo nas v klet.  Degustacijo začnemo s penečo rebulo. V prijetni razlagi se dopolnjujeta enolog in sommelier. Vidiki in besedišče so povsem drugačni, vendar se lepo prepletajo v zaključkih. Premik po kleti razlaga zgodovino. Železna, težka vrata arhive nabirajo pejčevino. Rebula kraljica vsakega hodnika in postanka. Querkus. Motnik dveh različnih letnikov. Krasno. Imena, ki predstavljajo klet. Težka vrata se odprejo in nas čez dvorišče peljejo v degustacijski prostor. Prijetno topel in dekoriran, v spomin preteklosti. Stare omare, skrinje, tepihi, zofe, zavese, prti in prtički ročnih del pričarajo domačnost. Lepo.
Prostor degustacije pripravljen v nulo.  Kozarci po štiri v vrsto. Za belo, rdeče vino. Krožnik s servieto in vilico. Voda. Odlivalnik. Vse na svojem mestu. Tako, kot je prav. Obložena miza dobrot.  Pršut. Sir. Gresini. Olive. Artičoke. Sušen paradižnik. Olive.
Ogenj presketa v peči.
V kozarce nam v časovnih razmikih uživanja nalijejo
-rebula Quercus
-rebula Bagueri 2020
-Motnik rebula 2017
-arhivsko vino rebula 1991
Pogovor odkriva posebnosti, letnike, vonje, barve, alkoholne stopnje, vprašanja spajanja s hrano.
Pogled enologa in sommelierja. Znanje, ki ne naklada. Pove!
Konec nas je ulovil v črni rebuli, stari sorti, ki ji rečemo pokalca. Novost kleti. Ni še na tržišču. Mi smo imeli čast, da smo jo lahko okušali.
V prijetnem klepetu zaključka smo popili še eno penino Bagueri in ulovili fotografijo spomina.
Hvala
Klet Brda
in glavnemu enologu Darinku Ribolica
Sommelier Slovenije – Društvo za razvoj pivske kulture in predsedniku  Valentin Bufolin

Napisala: Nataša Šuligoj – Biča