Napisala: Biča

Brskam po spletu in preberem. V petek, 14.10.2022, ob 15.45 otvoritev brvi in nove povezovalne, med državne kolesarske poti čez Sočo v Solkanu. Lepo vabljeni.

Seveda grem. Solkan je moj kraj. Na otvoritev grem malo prej, da zlaufam Bobota, mojega psa. Seveda ku ponavadi, po poljih sukenskih, ki jih zdaj prepredajo na novo narejene kolesarske poti. Čedno. Prijetno. Proč od kažina v mestu. Sredi narave, sredi vinogradov. Sredi polj. Malo po naši, malo po italijanski strani dol do Soče. Po poti sprehajalci, kolesarji. Pozdrav v slovenščini. Pogovor dveh mimoidočih v italijanščini. Kako lepo, da lahko dihamo prostor v dveh jezikih. V dveh kulturah.

Slišim na poti, da že zamujam otvoritev. Glasovi se odbijajo od Soče. Ulovim, besedo, dve, spet po slovensko, potem italijansko. Sem še predaleč, da bi slišala celo besedilo.

Hodim bolj hitro. Nočem zamuditi vsega. Pridem nad prireditveni prostor blizu mosta. Niso še prerezali traku.Dobro. Nisem zamudila. Me preseneti . koliko ljudi. Res dosti.  Gužva. Očitno smo res preveč časa čakali otvoritev brvi. Govorci govorijo. Publika klepeta. Muzika v valih stopnjuje napetost. Končno prerez traku. Fanfare. Sprehod čez brv na drugi levi breg. Lepo po vrsti in do sto ljudi. Sto je meja. Prvo novinarji, da ulovijo trenutke, potem veljaki, nato kolesarji, dekleta za zdravo življenje, prelet letala, spust po jeklenici z zastavami, potem invalidi, spust kajakašev po reki in gremo vsi. Na mostu zavezani baloni prijateljstva. Čudovita Soča v svojih brzicah pod nami. Sabotin v vsem svojem sijaju. Sveta gora. Plavo nebo. Pogled na star železniški  most. Na cestni most.  Popolen oktoberski dan. Na drugi strani pozdrav levega brega. Brda in Števerjan. Spet pesem in govor. Plapolanje zastav. Rože. Veselje ob dogodku. Se vrnemo na desni breg. Kozarec penine. Njoki in gobe. Rezanje pršuta.  Muzika veselja. Fešta ku če bet.

Otvoritev je bila taprava.

Zdaj vas vabimo k nam.