Napisala: Biča

Deževen petkov večer je napovedoval odprtje razstave v Vila Bartolomei   z naslovom WAGNERJEVA OGRAJA NA SOLKANSKEM MOSTU
Seveda ne smem zamuditi.
Zakaj?
Solkan moj dom. Smo stali tam pr žegnu( pokopališču). Pet minut od Solkanskega mosta. Najlepšega, z največjim kamnitim obokom v svetu. Z neverjetnim prepletanjem zgodovine, ki se je butala ob njega. Most, igrišče mojega otroštva. Ure in ure in leta potepanj v njegovem objemu. Kdo prepleza prvi na vrh. Oboki so bili skrivalnice. Kdo preteče prvi čez. Sarabot  povsod. Pod mostom kapana in prvi dim. Toni Janko, ki je meril globino, kontroliral vodostaj. Kolko krat smo tekli pred njim. Šteli modrase. Prepovedano je najslajše. Tako je bilo. Soča pod mostom. Prvi plavalni “tečaj”. Kdo skoči v vodo iz bolj visokega. Kamni so bili iz porušenih ostankov mosta, ki jih je naredila zgodovina. Dobra skakalnica. Kdo vrže najbolj daleč kamen. Ko ni bilo še jeza, nas je kar neslo dol po brzicah. V senci mosta, v miru prebrana knjiga. Prvi poljub. Zakurjen ogenj in kitara.  Briškula. Tršet. Zima nam je dala tekmovanje.  Kdo zdrži več časa v vodi. Pet  stopinji je bila že pretopla. Nisi bil frajer.  O, kaki cajti.  Delat sem hodila peš dol v Ošterija Žogica
Vsak dan mimo ali pod njim.
Koliko dogodkov pripravljenih na razgledni točki, pogleda nanj. Prva poroka pod mostom. Jakob( moj nečak) in Šejla sta ga krstila. Nepozabno. Gastronomija ujeta v zgodbe mosta, vojn. V spomin in opomin. Koliko kuhanja in dogodkov na to temo. Preoblek prve svetovne vojne.  Koliko slik za spomin na, pod, za, pred njim. Sončni vzhod. Sončni zahod. Visoka voda. Ko je gorelo. Zasneženi most. Najlepša turkizna barva vode. Koliko pasjih sprehodov. Pohodov na Sabotin, po brvi mosta….
Zato.
Ja, odprtje razstave.
Obvezno!
Ideja razstave in glavni akter je Gorazd Humar. Njegova ljubezen do Solkanskega mosta je neverjetna. Ljubezen do njega, je njegovo poslanstvo. Napisana monografija o gradnji mostu z naslovom  Kamniti velikan na Soči je njegovo delo. Njegova predanost, entuziazem sta neverjetni. Hvala za take ljudi. Preteklost se izgubi, če sedanjost pozablja. Hvala še enkrat gospod Humar, tudi za prihodnost.
Na podlagi študij, raziskovalec zgodovine gradnje mostov je ugotovil, da je ograja Solkanskega mosta enaka Wagnerjevi ograji na Dunajski mestni železnici.
Poslušati, kako je prišel do podatkov, zgodovini, njegovih študijskih časih, kako ga je zapeljala zgodba Solkanskega mosta, razgledanost, energija, ki jo daja v te projekte, so neverjetni.
Lahko bi govoril ure in ure.  Jaz bi lahko poslušala.
Res toplo priporočam obisk razstave.
Želim si, da bi dobila stalni prostor v vili Bartolomej.  Nadgradnja naj bo Solkanski most. Naš turistični biser, ki ga premalo cenimo. Dajmo domačinom in turistom možnost, da ga pobliže spoznajo. Da bo v Solkanu točka, kjer se moraš ustaviti. Ti, on, jaz.
Da bo zdaj otrok, lahko odrasel napisal ali pripovedoval kako je prvič, na najlepši  način spoznal SOLKANSKI MOST in njegovo zgodovino.