Banjšice, 29.4.2023
Danes gremo na Banjšice. Povabi Strgar na otvoritev sezone.  Se ga spomnem mulota,  divjega na krosu po zadnjem kolesu, blaten do očal in še čez. Drugič s konjem nagega do pasu in brez sedla, kako galopira čez travnik. Podivjan. Prijazen. Zasanjan. Kam z energijo,  sem se spraševala, kam ga bo peljala pot? Minejo leta. Danes na njegovi posesti Camping DS otvoritev sezone. Že sama pot proti vasi je čudovita. April nam je dal popoldansko sveže sonce. V Gorici pretoplo že zdaj. Gor, frišen zrak s pogledom na travnike, ki pogled nesejo proti zasneženim Alpam. Konjem, ki se pasejo tam čez cesto. Nekje v hribu ovce. Zaselek parih hiš. Nekje vmes tudi njihova. Pozneje v zahvali mami in tatu, sosedom, prijateljem in posebej noni in nonotu, ki sta ustvarila življenje v tej hiši, tej prelepi dolini. Se skobacamo iz kombija. Pot proti hiši naznanja domačnost. Preprostost. Srčnost. Nasmeh Strgarja nas prepriča v en štamprli za dobrodošlico. Povezanost družine je res lepa. Ne morem mimo njihovih prijateljic, prijateljev, ki danes pomagajo v otvoritvi. Vsi so delček zgodbe, ki ne pride čez noč. Pelje me po posesti in pravi; Glej, tukaj imamo glampinge. Naredil sem majhen vrt. Si lahko sami postrežejo. Tam čez imamo plac za kamperje. Tudi nekaj šotorov lahko postavijo. Zvečer zakurimo ogenj. On gori, ko pripoveduje.
Prav vidim čarobni večer doline, zvezd, ognja in čričkov.
Me pelje do kurišča v hiši. Na njem dva velika lonca. Brbota in  lepo diši. Danes bo še  žur. S kakšno strastjo  pripoveduje o načrtih. Konji. Šola jahajna. Pomagati otrokom s potrebami. Organizirati festival košnje.  Električna kolesa. Štirikolesniki. Podstrešje, kjer lahko prenoči en kup otrok. Kako bi vpel kulinariko v prostor. Samo poslušam in se sprašujem o energij, ki veje iz njega. In se spomnim na tistega mulota. Energija na pravi poti. Nežen divjak. Nikoli ne pozabi povedati, da mu ob strani stoji družina in prijatelji.
Prihaja vedno več ljudi. Med njimi tudi  Mef. Danes bo igral. Tudi zaradi njega, bo ta otvoritveni večer poseben.
Domači pripravljajo na vozu pojedino. Otroci na cinglci. Tranpulinu. V peskovniku. Igrača kopač, razlog za jok.  Druženje je lepo.
Govor. Otvoritev sezone. Rezanje traku. Škarje drži njihova tamala.  Štirikolesniki so na voljo. Odviti iz darilnega paketa čakajo na tiste, ki si upajo zapeljati po makadamskih poteh okolice. Ni jih bilo malo. Pripeljejo konje iz hlevov. Korajžni že čakajo, da jih zajahajo. Glas kopit po divji naravi. Tudi to je v njihovi ponudbi. Pet električnih  koles izmenjuje kolesarje. Utrip je čudovit. Voz se vedno bolj bohoti v kulinariki. Vino postavljeno na mize. Mef vzame v roke kitaro. Besedila ti dajo misliti. Te nasmejejo in žalostijo. Razumeš, kaj ti pravim, govorijo njegove oči. Je še svetlo. Ljudje še prihajajo. Danes bo lep večer. Mi odhajamo. Poslavljamo se več kot urco.  Vedno, ko je najlepše. Jutri bo dolg deloven dan.
Hvala za vabilo. Na sodelovanje.

Napisala: Biča